Posebnu pozornost u svome djelovanju Gradsko društvo Crvenog križa Gospić pridaje radu s djecom i mladima što čini zasebnu programsku aktivnost koja se sastoji od slijedećeg:

– klubovi mladeži u osnovnim i srednjim školama

U svim školama na području djelovanja našeg društva postoje organizirani klubovi mladeži kao slobodna aktivnost što podrazumijeva uključenost nastavnika i profesora kao voditelja kluba.Klubovi okupljaju od pet do dvadeset članova(zavisno od veličine škole) te imaju program rada prateći knjigu “Humane vrednote”izdanu od Hrvatskog Crvenog križa.

Svaki od ovih klubova priprema svoju ekipu za natjecanje u pružanju prve pomoći koje se održava svake godine u proljeće počevši od općinskog preko županijskog pa do državnog natjecanjaMožemo se pohvaliti već 12 godina za redom imamo pobjedničku ekipu s područja naše županije.

– terenske jedinice mladih

Mladež našega društva ima organizirane grupice za razne zadatke od dijeljenja letaka i ostalog promidžbenog materijala, pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama, podjele vode na auto-putu pa do ekipa uvježbanih za djelovanje u uvjetima elementarnih nepogoda.

– kampovi

Osim okupljanja u školi mladež okupljamo i u tematskim kampovima gdje svaki put odrađujemo jedan od programa rada i djelovanja Crvenog križa.Kampovi se održavaju u domu Crvenog križa -Rosulje.

– akcija “Tajni prijatelj”

Svake godine u školama provode se akcije “Tajni prijatelj” koje imaju za cilj da se mladi upoznaju s humanošću.Akcija je zamišljena tako da svaki sudionik izvuče ime jednog učenika kojemu će pomagati u radu, ali to ime ne smije nikome otkriti.

S radošću možemo zaključiti da svake godine sve više mladih prepoznaje kvalitetu našega programa i da broj mladih raste iz godine u godinu, a što nas posebno veseli je činjenica da završetkom školovanja mladi ostaju uz nas i svojim iskustvima nastoje pomoći u radu s novim generacijama.