Povodom „Dana dobrovoljnih darivatelja krvi“ 25.10.2021. godine

  • Novosti
  • 2 mins read

Povodom „Dana dobrovoljnih darivatelja krvi“ 25.10.2021. godine održana je dodjela zahvalnica i medalja za naše jubilarne darivatelje u Domu kulture Milutina Cihlara Nehajeva.

Pozdravni govor održao je ravnatelj Ante Škrgatić:

„U Hrvatskoj se danas obilježava Dan dobrovoljnog darivanja krvi kojim se želi potaknuti svijest u javnosti o potrebi darivanja te dragocjene tekućine.

Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi organizirana je 25.listopada davne 1953.g. u Sisku, dakle prije 68 g. Broj darivatelja u Hrvatskoj je u stalnom porastu. Prosječna dob darivatelja je 32 godine, 70 % su muškarci, a 30% su žene. Kako krv nije moguće proizvesti na umjetan način jedini izvor je upravo ČOVJEK. Svi smo mi ovisni o dobrovoljnim darivateljima krvi, Darivanjem krvi se povezujemo i darujemo ljubav i život.

I mi smo se danas ovdje sastali da se zahvalimo našim senjskim darivateljima, a posebno jubilarcima na njihovoj dobroti i nesebičnosti za sve godine do sada, te pozovemo sve one koji im se u budućnosti mogu pridružiti u darivanju  dragocjene tekućine koja nas sve spaja.

Nakon  podjele zahvalnica pozivam Vas sve da se pridružite skromnom domjenku koji smo priredili upravo njima u čast.“

Dodijeli zahvalnica prisustvovala je i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Senj, dr. Mira Biondić-Tomljanović koja je također rekla nekoliko riječi o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi te se zahvalila svim našim darivateljima na njihovoj velikodušnosti i humanosti.

Nakon uvodnih govora predsjednica društva darivateljima je uručila zahvalnice, te se druženje uz nastavilo uz skromni domjenak.

Izdvojio bi još da smo među 37 darivatelja koji su u ovoj godini imali jubilarni broj darivanja imali i 3 darivatelja koja su osim zahvalnica dobili i medalje. Među njima su Božidar Biondić s 50 darivanja (brončana medalja), Josip Rončević također s 50 darivanja (brončana medalja), te Žarko Ježić sa 100 darivanja (zlatna medalja).